GWAZDNICA POSPOLITA – uporczywy chwast, czy zdrowe warzywko prosto z naszego ogrodu? 
Gwiazdnica zakwitła a ja zamiast pielić zbieram i używam z powodzeniem w kuchni.
Stosuje jako dodatek do sałatek, jajecznicy, twarożku, farszu na pierogi. Znajomi nie dowierzają, chwalą, a ja się cieszę, że mogę ich poczęstować czymś smacznym i zdrowym.
Gwiazdnica zawiera (dr H.Różański ” Medycyna dawna i współczesna”) łatwo przyswajalną witaminę C (200 – 300 mg/100 g),witaminę A (ok. 35 mg) , oraz witaminę P. Posiada właściwości przeciwzapalne, odtruwające, pobudza ziarnowanie tkanki łącznej, działa ochronnie na miąższ wątroby.
Maseczka z gwiazdnicy nawilża skórę, poprawia jej elastyczność, łagodzi objawy trądziku, atopowego zapalenia skóry, egzemy. Przepis na maseczkę jest prosty, ucieramy ziele w porcelanowym moździerzu z odrobiną wody zdrojowej i gotowe.
Potoczne nazwy gwiazdnicy: gwiazdownica, kuroślep, mokrzyca, piernata, psia mięta, muchotrzew.

Dodaj komentarz